החוק המסדיר סוגיית שעות נוספות ותשלום בגינן, הוא חוק שעות עבודה ומנוחה שבועית, והינו חוק מגן. משמעות הדבר שגם אם העובד יסכים לשכר נמוך מהקבוע בחוק, אין לכך תוקף.
החוק קובע כי עובד שעבד מעבר ל- 8.6 שעות עבודה ביום, זכאי החל מהשעה 9- 10 לתגמול תוספת תשלום עבור השעתיים הראשונות הנוספות 25% לשכרו והחל מהשעה ה-11 ואילך עובד זכאי לתוספת של 50% לשכרו, עבור ימי חול.
החוק קובע כי עובד זכאי לשעות נוספות, שנמדדת לפי כמות שעות העבודה הרצופה היומית שביצע העובד – מעל 8.6 שעות ביום או מעבר ל- 43 שעות בשבוע, יהא זכאי לשעות נוספות.
עבור שכר בשבת זכאי עובד לתעריף של 150%, דהיינו תוספת של 50%. עבור שעות נוספות בשבת (מנוחה שבועית) או בחג- זכאי עובד ל-175% עבור השעתיים הנוספות והחל מהשעה השלישית ל- 200%.
מעסיק אשר חובתו לקיים פנקס נוכחות או שעות עבודה ולא קיים חובה זו, עלול להיתבע בגין מחדליו אלה ולהיות מחויב בתביעה כספית של עד 7 שנות עבודה אחורה, שהיא תקופת ההתיישנות לענין שעות נוספות. כמו כן, ניתן להגיש נגד המעסיק תלונה למנהל ההסדרה והאכיפה של משרד הכלכלה, מה שעלול לגרור הגשת כתב אישום פלילי כנגד מעסיק שלא עמד בדרישות החוק.
ישנם חריגים לחוק שנקבעו בסע' 30 לחוק שעות עבודה ומנוחה שבועית, כגון : שוטרים, אנשי צבא, יורדי ים ודיג, אנשי צוות אויר, אנשי הנהלה ותפקידי ניהול בעלי מידה מיוחדת של אמון, או תפקיד שאינו מאפשר פיקוח כגון עבודה בחוץ. בהקשר זה יודגש, כי לאור התפתחות הטכנולוגית בימינו, ניתן לפקח על עבודת עובד מרחוק אם ע"י איתוראן, GPS או כל אמצעי טכנולוגי אחר.
על פי פסיקת בית הדין הארצי לעבודה ובג"ץ, נקבע כי עובדי סיעוד המתגוררים בבית קשיש/ה – חוק שעות עבודה ומנוחה לא יחול על עבודתם, לאור הקושי להפריד בין שעות המנוחה לשעות העבודה, כי עובדי סיעוד מתגוררים ביחד עם המטופל בביתו. בפסק דין של בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ 1678/07 גלוטן נקבעה הלכה זו שהחריגה את עובדי הסיעוד בנוגע לחוק שעות עבודה ומנוחה שמשמעה כי אינם זכאים לשעות נוספות כרוב העובדים.
סעיף 5 לחוק שעות עבודה ומנוחה- קובע איסור שכר כולל, כלומר אין לסכם על שכר שיכלול שעות נוספות, חופשה, נסיעות וכו'..
עם זאת, ישנם מעסיקים שמסכמים עם העובדים על שכר גלובאלי – עם מכסת שעות גלובאליות שמשולמות באופן קבוע במקום שעות נוספות בפועל. הפסיקה הכירה בכך, ובתנאי שהמעסיק ערך מעקב שעות עבודה ודיווח בתלוש המשכורת בנפרד עבור תשלום בגין שכר עבודה לבין תמורה עבור שעות נוספות גלובאליות שסוכמו בין העובד למעסיק.
כמו כן, בתי הדין לעבודה הכירו גם בשעות גמישות– משמעה כאשר עובד יכול לבחור לעבוד ביום עבודה לא מלא (פחות מ- 8.6 שעות ביום) ללא הפחתה בשכרו והוא יוכל להשלים את מכסת השעות ביום אחר, ולא ישולמו לו שעות נוספות. בפסיקה נקבע כי לגבי שעות גמישות יש מס' תנאים עיקריים : שישנה הסכמת הצדדים (העובד והמעסיק), שיש חוזה עבודה בכתב ומראש, התחשבנות לפחות פעם בחודש. על מנת שמעסיק ועובד יידעו זכויות וחובות הצדדים יש לוודא לקבל ייעוץ מעו"ד בדיני עבודה.