ישנן מספר צורות לתשלום שכר עבודה לעובד :
שכר חודשי – הוא סכום שמשולם באופן קבוע מידי חודש בחודשו, עבור משרה מלאה שעומדת של 43 שעות שבועיות או 186 שעות בחודש. חלק מהמשק עובד 5 ימים בשבוע, ויש מקומות עבודה שעובדים 6 ימים בשבוע, כל מקום עבודה כבמקובל או בהתאם לסיכום בין העובד והמעסיק.
חוק שכר מינימום קובע את שיעור השכר המינימלי שניתן לשלם לעובד עבור משרה מלאה, וזאת על מנת למנוע ניצול עובד בשעות עבודה רבות או בשכר זעום. נכון לחודש 4/2015 עומד שכר מינימום על סך של 4,650 ש"ח לחודש או 25 ש"ח לשעה ברוטו.
עובד בשכר – הוא תשלום שכר יומי – הוא שכר שמשולם לעובד לפי יום עבודה או תשלום לפי שכר לשעה, שכר שעתי. החוק קבע גם לסוגי תשלום שכר אלה את שיעור השכר המינימום שאין לשלם פחות ממנו.
עובד לפי תפוקה – לעיתים שכר נקבע לפי תפוקה של כמות העבודה הנמדדת ביום או בזמן עבודה, למשל : איסוף X פחי פסולת.
לעובדי שיווק או סוכני מכירות – שכרם נקבע לפי עמלות (או בשילוב עם שכר בסיס). עמלות הינן אחוז או נוסחה הנקבעת לצורך מדידת הישג העבודה של העובד, אשר זכאי לשכר כחלק מכמות העבודה שהצליח לגייס למעביד. לפי הפסיקה נקבע כי עמלות הינן חלק משכר העובד לכל דבר וענין, אשר ייחשבו לפי ממוצע.
שכר גלובאלי -כינוי לשכר בו המעסיק משלם שכר חודשי ובנוסף תשלום קבוע שמשולם במקום שעות נוספות, שהינן שעות נוספות גלובאליות. חובת המעסיק לרשום את שני רכיבי שכר אלה בנפרד בתלוש השכר, אחרת הרישום לא יהיה חוקי. מעסיק שלא דיווח כראוי בתלוש עלול להיתבע ע"י העובד בגין שעות נוספות, גם אם שילם במסגרת שכר גלובאלי שייחשב כשכר כולל האסור לפי החוק.
שכר על בסיס טיפים למלצרים – מעסיקי עובדים כמלצרים לעיתים מסכמים על בסיס טיפים שנקבלו מהלקוחות מסעדה. פסיקת בית הדין הארצי לעבודה קבעה כי אופן רישום השכר תשפיע אם הטיפים ייחשבו כשכר עבודה או לא.- ראה מאמר בגלובס של משרדינו, בפרק הפרסומים.
על המעסיק לשלם שכר לא יאוחר מ- 9 לחודש, עבור החודש שחלף. החל מה- 10 לחודש ואילך, עלול מעסיק להיות מחויב בפיצויי הלנת שכר, מה שיגרור ריבית פיגורים מצטברת.
מעסיק שישלם לעובד שכר באחת מהצורות הנ"ל מתחת לשכר הקבוע בחוק שכר מינימום צפוי להיתבע בתביעה בגין הפרשי שכר, עבור כל תקופת העבודה של העובד ועד ל- 7 שנים אחורה. כמו כן, מעסיק שישלם מתחת לשכר מינימום צפוי לעונשים פליליים ולהגשת כתבי אישום מטעם ממשרד הכלכלה ומינהל האכיפה וההסדרה, ולקנסות כבדים שעלולים להגיע לעשרות ולמאות אלפי שקלים. ב
ביום 19.6.2012 נכנס לתוקף חוק להגברת אכיפה של דיני עבודה, התשע"ב -2011, המאפשר הטלת קנסות כבדים על מעסיקים אשר מפירים את הוראות דיני עבודה, כגון בשל הלנת שכר, אי תשלום זכויות סוציאליות וזכויות מגן (קוגנטיות) של עובד מכח חוקים שונים בדיני עבודה, כגון : חוק הגנת השכר, התשי"ח -1958, חוק העסקת עובדים על ידי קבלני כח אדם, התשנ"ו -1996, חוק חופשה שנתית, התשי"א – 195, חוק עבודת נשים, חוק שכר מינימום, חוק שעות עבודה ומנוחה שבועית וכו'…