הזכות לפיצויי פיטורים היא זכות שנקבעה בחוק, בשני מקרים עיקריים :
1) בפיטורין.
2) בהתפטרות בדין פיטורין : בהתאם לעילות שנקבעו בחוק, כגון : התפטרות בשל מצב רפואי של העובד, התפטרות בשל מצב רפואי של קרוב מדרגה ראשונה : בן זוג, ילד וכו'.., בשל הרעה מוחשית בתנאי עבודה (לאחר התרעה), התפטרות לצורך טיפול בילד/ה לאחר לידה, התפטרות בשל מעבר מגורים למרחק של למעלה מ- 40 ק"מ, וכו'…
החוק קובע כי עובד הן בשכר שעתי / יומי והן בשכר חודשי יהיה זכאי לפיצויים בגובה שכר עבודה לחודש במכפלת מס' שנות העבודה. תקנות פיצויי פיטורים קובעות מה רכיבי השכר שייחשבו לצורך חישוב פיצויים, כגון : שכר יסוד, תוספת ותק, דמי מחלה, חופשה, תוספת משפחה, עמלות וכו'… לעומת זאת, דמי נסיעות או פרמיה חד פעמית לא ייחשבו לצורך חישוב פיצויים.
פעמים רבות ישנה מחלוקת בין העובד למעסיק בדבר הזכאות לפיצויי פיטורים, כשעובד טוען לזכאותו והמעסיק טוען להיפך. המשמעות היא כספית, כמובן ונובעת לא פעם מחילוקי דיעות לענין סיום יחסי העבודה, אם היו התפטרות או פיטורים.
מחלוקת זו, נידונה רבות בבתי הדין לעבודה אם עובד פוטר או התפטר וכל מקרה נידון לגופו לפי הנסיבות, בהתאם לחומר הראיות, למסמכים ולגירסאות הצדדים. כך למשל : עובד שעזב באמצע יום עבודה ובדיעבד המציא אישור מחלה, היעדרותו עשויה להיחשב כמוצדקת. לעומת זאת, אם המעסיק ביקש מהעובד לאחר מחלתו לשוב לעבודה, וזה לא שב ולא המציא אישור מחלה, העובד עשוי להיחשב כהתפטר בשל נטישה, אלא אם יוכיח אחרת.
הפסיקה גם הכירה בעובדה, כי היו מצבי שבכעס רגעי ובלהט הרוחות, מעסיק אמר לעובד ללכת אך מיד ביקש שיחזור ולא התכוון לפטר. מצב זה הוכר כדברים שנאמרו "בעידנא דריתחא" ולא נחשב לפיטורין.
כל מקרה של מחלוקת לענין פיטורין או התפטרות, ייבחן לפיו נסיבותיו ולפי חומר הראיות בתיק, כשנטל ההוכחה על העובד- התובע, לפי ההלכה : "המוציא מחברו עליו הראיה".
מעסיקים רבים שמפרישים לקרן פנסיה ו/או לביטוח מנהלים את ההפרשות הנדרשות לפי החוק ו/או לפי הסכמים קיבוציים, מבקשים להבטיח כי לא יצטרכו להוסיף השלמה לפיצויים (אם יחסר בקופות, בשל העלאת שכר העבודה או מסיבות שונות של ניהול הקרן וכו'…), חותמים על הסכמה לסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים – שמשמעו כי העובד יקבל את מלוא הכספים שנצברו בקופות לטובת העובד במלואן, גם במצב של פיטורים או התפטרות.(והמעסיק לא יצטרך להוסיף או להשלים פיצויים).
המצב המשפטי כיום, לאור פנסיית חובה שנכנסה לתוקף החל מיום 1.1.2008 ועד היום, ישנו מרכיב פיצויים החל משנת 2014 בגובה הפרשה של 6% משכר העבודה מידי חודש. יודגש, כי הפיצויים שבקופת קרן הפנסיה חובה, שייכת לעובד מאחר וחל עליו סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים וגם במצב שהעובד התפטר מיוזמתו, הוא זכאי לסכום הצבור על חשבון פיצויים.
לקבלת ייצוג משפטי או ייעוץ, נשמח לסייע בהתאם לניסיון הרב של משרדינו.