החל מיום 1.1.2008 נקבע צו הרחבה כללי במשק החל על כלל המעסיקים, (ולא רק לפי הסכם קיבוצי) המחייב כל מעסיק במשק להפריש לפנסיה עבור כל עובד, בכפוף לתנאים שנקבעו בצו, ובאופן מדורג.
כל עובד זכאי לביטוח פנסיוני : בשנת 2008 אחוז ההפרשה עמד על סך של 0.833%, משנת 2009 בסך של 1.66%, בשנת 2010 בסך של 2.5% וכו'… עד ל- 6% החל משנת 2014 – 2015 וכו'.
החל מיום 1.1.2009 כל עובד שהשלים 6 חודשי עבודה, זכאי להפרשות לביטוח פנסיוני (אם הוא גבר – מגיל 21 ומעלה או אישה מגיל 20 ומעלה). אם קיימת לעובד קופת פנסיה קודמת והוא מבקש להמשיך רציפות, אז העובד יהא זכאי כעבור 3 חודשי עבודה, להפרשות רטרואקטיבית מיום תחילת עבודתו.
יודגש, כי חובת ההפרשה לביטוח פנסיוני שחלה על המעסיק, כוללת :
הפרשה לפנסיה (תגמולים) – 6% ובנוסף עוד 6% עבור פיצויי פיטורים – החל משנת 2014 – 2015.
כמו כן, על המעסיק חלה חובה לנכות משכר העובד 5.5% עבור הביטוח הפנסיוני, את השתתפות העובד בחלקו בהפרשות לפנסיה.
לעובד יש זכות לבחור את הביטוח הפנסיוני או להמשיך פוליסה קודמת שהיתה לו ממקום עבודה אחר, על מנת ליצור רצף
אשר מזכה את העובד בזכויות המשכיות בביטוח הפנסיוני.
במידה ועובד מסרב לחתום על הטפסים הנדרשים לצורך ביצוע הביטוח הפנסיוני, אין זה פוטר את המעסיק וחובתו לבצע את הביטוח הפנסיוני, אף ללא הסכמת העובד.
חשוב לדעת : הסכומים שנצברו בקרן פנסיה כביטוח פנסיוני לעובד עבור פנסיה (תגמולים) ופיצויים,מכח פנסיית חובה,
משמעם כי העובד יהא זכאי לפיצויים שנצברו בביטוח הפנסיוני, בין אם פוטר או אם התפטר מהעבודה, וסעיף 14
לחוק פיצויי פיטורים המזכה עובד בקבלת פיצויים גם אם התפטר (ולא רק אם פוטר) חל על פנסיית החובה.
עם עזיבת עובד מהעבודה, ללא קשר לסיבת העזיבה : אם בשל פיטורין או התפטרות, העובד יהא זכאי לקבל את הכספים שנצברו
בביטוח הפנסיוני במלואם. לשם כך, על המעסיק להוציא טופס 161 וליתן העתקו לעובד וכן מכתב שחרור כספים לקרן הפנסיה– בלעדי שני מסמכים אלה לא יוכל עובד למצות את זכויותיו מול חברת הביטוח שם מצויים הכספים שנצברו לטובת העובד.
לעיתים, מעסיקים מבקשים לעכב או למנוע מעובד את זכויות ולא משחררים את הביטוח הפנסיוני לזכותו במועד. לשם כך, על העובד לפנות למעסיק ולבקש את המסמכים הנ"ל, ובמידה ולא ינתנו לו יוכל העובד להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה כדי לקבל זכויותיו.
ישנם מצבים בהם מעסיקים הפרישו מעבר לפנסיית חובה, במסגרת ביטוח מנהלים או קרן פנסיה, אם בשל הפרשות גבוהות יותר מכח הסכם קיבוצי. במצב זה, אחוז הפרשות גבוה יותר הינו הסדר מיטיב לטובת העובד, אך אין לגרוע מזכות הקיימת בפנסיית חובה.