הסכם עבודה בכתב חשוב על מנת שתנאי העבודה יהיו מוסדרים ביחסי עבודה בין העובד למעסיק.
בעבר, לא היתה חובה להסכם אך כיום קיימת חובה שנקבעה בחוק הודעה לעובד, המחייבת כל מעסיק ללא יוצא מהכלל ליתן הודעה לעובד בכתב הכוללת את תנאי העבודה
ואת נתונים הקשורים להעסקתו, כגון : פרטי הצדדים, היקף המשרה, שעות עבודה, סכום שכר העבודה, מכסת ימי חופשה, הבראה, פנסיה, וכו'…
הסכם העבודה חשוב על מנת לעגן את ההסכמות שבין הצדדים, בכדי שאם וככל שתיווצר מחלוקת ניתן יהיה להוכיח מה הוסכם, הן מצד העובד והן מצד המעסיק.
תנאי שהוסכם בין הצדדים ניתן לשנותו רק בהסכמת העובד והמעביד יחד.
חוזה עבודה יש לקיים בתום לב ולפי המקובל ביחסי העבודה, ככל חוזה אחר. עם זאת, בשל העובדה שיש בדיני העבודה חוקי מגן, בשונה מחוזה רגיל – יתכן מצב, שבו אם הוסכם בחוזה העבודה תנאי שאינו עומד בקנה אחד עם הוראות חוקי המגן או שגורעים מזכויות העובד- לא תהיה להסכמה ו/או לויתור העובד חשיבות ובית הדין לעבודה עלול לקבוע את הסעיף
בהסכם העבודה אינו חוקי.
הסכם בכתב יכול לשמש כראיה חשובה בערכאות ככל שיווצר סכסוך ויגיע לתביעה משפטית.
לעיתים, נוצר נוהג בין העובד למעביד, אם בפועל ומכח התנהגות הצדדים, הם פעלו באופן מסוים אעפ"י שלא הוסכם, והעובד לא פנה לשינוי המצב – עלול להתפרש כהסכמה משתמעת של העובד, ושיהוי – דהיינו, העיכוב בתגובתו או השתיקה משך זמן, יתפרש לרעת העובד.
ביחסי עבודה, מעבר לחובת תום הלב המוגברת, ישנה חובת נאמנות של העובד כלפי מעסיקו, חובה שחלה גם לאחר עזיבת מקום העבודה.
בעת קיום יחסי העבודה – חלה חובת נאמנות של העובד באופן שאסור לו להמצא במצב של ניגוד אינטרסים עם המעסיק,
לנהוג בהגינות ולאינטרסים של מקום העבודה, אסורה קבלת טובות הנאה מספקים או לקוחות, אסורה עליו תחרות ועליו לשמור על סודיות ובעיקר חלה חובה לשמור על סודות מקצועיים של המעסיק. ההלכה ופסיקת בתי הדין לעבודה הגדירו מהו סוד ? לא כל מידע ייחשב כסוד, במיוחד כשמדובר על מידע נגיש ו/או ברשימות שניתן להגיע אליהן בנקל ע"י מאגרי מידע בד"כ לא ייחשבו כסוד, אלא רשימות או מידע שהמעסיק השקיע משאבים, כסף, כ"א ומאמץ ברכישת מידע ברשותו שיצר במשך זמן והשקעה.
חובת הנאמנות אוסרת על העובד לעבוד בעבודות פרטיות או ניגוד אינטרסים של עבודות, אלא אם המעסיק אישר העבודות הפרטיות, במיוחד כשמדובר במתחרה.
החובה של שמירה על סודיות ונאמנות חלה על העובד גם לאחר עזיבתו.
עם זאת, ניסיונות מעסיקים להגביל עבודתו של העובד למשך זמן, מקום גיאוגרפי – לפי הלכת צ'ק פוינט התפרשה בצימצום, בשל זכות יסוד כבוד האדם וחירותו ובשל זכות יסוד של
חופש העיסוק.
יש לציין, כי עובד שרכש ניסיון רב, מידע והכשרה במהלך השנים אצל המעסיק אינו מנוע מלהשתמש בידע שהפיק מהמעסיק אצל מתחרה (כל זמן שהוא לא מפר את חובת הסודיות).
חשיבות רבה לניסוח הסכמי עבודה, ולעיתים אי ניסוח נכון ו/או שלא בהתאם לדין יכול לגרום בעיה למי מהצדדים או לחוב בתשלומים בהתאם.
בנוסף, ולא פחות חשוב שהסכם העבודה ישקף את הסכמות הצדדים שיעוגנו כראוי גם בתלוש השכר.